Znajdź te liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
czilalter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 13 mar 2011, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łukowa
Podziękował: 11 razy

Znajdź te liczby

Post autor: czilalter »

Suma dwóch liczb jest równa \(\displaystyle{ 84}\), a ich największy wspólny dzielnik wynosi \(\displaystyle{ 7}\). Znajdź te liczby.


Na tak niewielkim przedziale dałbym radę wyznaczyc analizując tylko wszystkie możliwe pary, więc to nie problem, ale jak to zadanie rozwiązać w sposób, który mozna zastosować na większych liczbach?
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Znajdź te liczby

Post autor: rubik1990 »

\(\displaystyle{ a+b=84}\), ale \(\displaystyle{ NWD(a,b)=7}\) więc \(\displaystyle{ a=7s}\) i \(\displaystyle{ b=7k}\) więc nasze równanie przyjmuje postać \(\displaystyle{ s+k=12}\). Teraz wystarczy rozpatrzyć możliwe rozwiązania tego równania- jest ich 6. Zastanów się które będą "dobre"
czilalter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 13 mar 2011, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łukowa
Podziękował: 11 razy

Znajdź te liczby

Post autor: czilalter »

Czyli podobnie bysmy to robili;) a mi chodzi o to czy mozna to jakoś rozbić czy coś? czy zawsze w takich przypadkach tak rozpatrujac?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Znajdź te liczby

Post autor: norwimaj »

rubik1990 chyba miał na myśli ogólną regułę, że \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ k}\) mają być względnie pierwsze, a nie wyliczanie NWD dla każdej otrzymanej pary.
ODPOWIEDZ