Obliczyć wartość symbolu Legendre'a - sprawdzenie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

Obliczyć wartość symbolu Legendre'a - sprawdzenie

Post autor: pixelka »

Obliczyć:

\(\displaystyle{ ( \frac{45}{7} )}\)

Korzystam ze wzoru:

\(\displaystyle{ ( \frac{a}{p} ) = a^{ \frac{p-1}{2} }mod p}\)

i podstawiam:

\(\displaystyle{ ( \frac{45}{7} ) = (45 ^{3} ) mod 7 = 91125 mod 7 = 6}\)

wynikiem powinno być -1, 0 lub 1 więc co robię źle?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Obliczyć wartość symbolu Legendre'a - sprawdzenie

Post autor: smigol »

\(\displaystyle{ 6 \equiv -1 \ \ (mod \ 7)}\)
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

Obliczyć wartość symbolu Legendre'a - sprawdzenie

Post autor: pixelka »

czyli za każdym razem jak wynik wychodzi inny niż -1,0,1 to trzeba jeszcze zrobić mod p tak?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Obliczyć wartość symbolu Legendre'a - sprawdzenie

Post autor: smigol »

Z def. symbol ten przyjmuje tylko wartości -1 albo 0 albo 1,, więc stawiałbym na to, że tak.
ODPOWIEDZ