Wykaż, że jeżeli p jest liczbą pierwszą \(\displaystyle{ p>2}\), a \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) takimi liczbami naturalnymi, że:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1}+ \frac{1}{2} +...+ \frac{1}{p-1} =\frac{m}{n}}\)
to \(\displaystyle{ p|m}\)
Dowód z liczbami pierwszymi
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
Dowód z liczbami pierwszymi
Pogrupuj te liczby w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{1}+\frac{1}{p-1}\right)+\left(\frac{1}{2}+\frac{1}{p-2}\right)+...}\)
sprowadź każdą z par do wspólnego mianownika, a następnie całość do wspólnego mianownika.
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{1}+\frac{1}{p-1}\right)+\left(\frac{1}{2}+\frac{1}{p-2}\right)+...}\)
sprowadź każdą z par do wspólnego mianownika, a następnie całość do wspólnego mianownika.