Witam! Mam takie sumy iloczynów i nie bardzo mi wychodzi zgrabne zapisanie tych wyrażeń z użyciem symbolu sumy (wychodzą mi rozbudowane ograniczenia na dole symbolu). Oto przykład:
dla \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3},x_{4},x_{5}}\)
gdy jakiś parametr j=1 to
suma = \(\displaystyle{ x_{2}*x_{3}+x_{2}*x_{4}+x_{2}*x_{5}+x_{3}*x_{4}+x_{3}*x_{5}+x_{4}*x_{5}}\)
gdy jakiś parametr j=3 to
suma = \(\displaystyle{ x_{1}*x_{2}+x_{1}*x_{4}+x_{1}*x_{5}+x_{2}*x_{4}+x_{2}*x_{5}+x_{4}*x_{5}}\)
czyli wypadają z sumy wszystkie z indeksem j i sumują się wszystkie możliwe "dwu czynnikowe" iloczyny ale tylko raz, czyli jak \(\displaystyle{ x_{1}*x_{2}}\)to \(\displaystyle{ x_{2}*x_{1}}\) już nie. Przy czym tylko w przykładzie kończą sie na \(\displaystyle{ x_{5}}\), w ogólnym przypadku jest ich \(\displaystyle{ x_{m}}\).
z góry thx
Jak zapisać sumę iloczynów z użyciem symbolu sumy....
Jak zapisać sumę iloczynów z użyciem symbolu sumy....
a) \(\displaystyle{ \sum_{i=2}^4\sum_{j=i+1}^5 x_ix_j}\)