Udowodnij niewymierność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: Marta99 »

o co chodzi w tym zadaniu co ja i jak mam zrobić?? pomocy

Wykaż że jeśli x należy do l. niewymiernych to pierwiastek z 2x+3 też.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, o 19:56 przez Marta99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: Dargi »

\(\displaystyle{ \sqr{2x+3}}\)

\(\displaystyle{ D: 2x+3>0 2x>3x>\frac{3}{2} x\in(\frac{3}{2};+\infty)}\)

wartość pod pierwiastkiem musi być liczbą bezwzgledna bo nie wykonasz działania

[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 18:56 ]
Z tego wynika że wartość x musi być modułem bo jak nie będzie to nie wyciągniesz pierwiastka z liczby niedodatniej i ten przedział mówi nam że x musi być wartościa dodatnią czyli modułem bo \(\displaystyle{ x\geq 0}\) pozdro;)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, o 13:45 przez Dargi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: fryxjer »

\(\displaystyle{ \sqrt{2x+3}=\left|2x+3\right|}\)
wartosc bezwzgledna jest zawsze dodatnia czyli dalej wszystko tak jak zrobil melvin.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: Lorek »

Tak to jest, jak temat jest w złym dziale... Chciałbym, zauważyć, że w zadaniu chodzi o udowodnienie implikacji
\(\displaystyle{ x\in \mathbb{NW}\Rightarrow \sqrt{2x+3}\in\mathbb{NW}}\)
co najlepiej udowodnić nie wprost
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: Dargi »

Kurde myślałem że chodzi o wartość bezwzględną:) Masz racje trzeba to potraktować dowodem nie wprost.
Mała podpowiedź dowód ten polega że teza jest negacją założonej tezy;)
pw1822
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 paź 2006, o 11:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xyz
Podziękował: 2 razy

Udowodnij niewymierność

Post autor: pw1822 »

Załóżmy że \(\displaystyle{ \sqrt{2x+3}}\) jest liczbą wymierną wtedy 2x+3=(\(\displaystyle{ \sqrt{2x+3}}\))^2 też nią musi być.
Zatem

niech zatem teraz y=2x+3 będzie wymierne. Mamy wtedy

x=(y-3)/2

Askoro y jest wymierne to także x musi być wymierne czyli mamy sprzeczność
ODPOWIEDZ