Rozwiązać w liczbach naturalnych układ:
\(\displaystyle{ NWD(x,y) = 59\\
5x + 7y = 1829\\
x= ?\\
y= ?}\)
proszę o pomoc
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 176
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 18:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
Skoro NWD(x,y) = 59, to znaczy że 59 dzieli x i y, więc x i y można zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ x=59\cdot a \\ y=59\cdot b}\)
Gdzie a, b to liczby naturalne. Wstaw do równania, będzie łatwiej
\(\displaystyle{ x=59\cdot a \\ y=59\cdot b}\)
Gdzie a, b to liczby naturalne. Wstaw do równania, będzie łatwiej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 176
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
no właśnie nic mi to nie mówi, proszę o dalszą pomoc
rozwiązanie to 118 i 177?
rozwiązanie to 118 i 177?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 18:51 przez Krzysiek90sc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ
\(\displaystyle{ 5x + 7y = 1829}\)
Tutaj za x i y wstaw to co ja napisałem, skróć przez 59. Będzie Ci łatwiej liczyć, albo nawet zgadnąć jakiś wynik.
Tutaj za x i y wstaw to co ja napisałem, skróć przez 59. Będzie Ci łatwiej liczyć, albo nawet zgadnąć jakiś wynik.