Rownanie wykładnicze dwóch zmiennych w liczba całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kokosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 24 maja 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie wykładnicze dwóch zmiennych w liczba całkowitych

Post autor: kokosek »

Witam.

Wymyśliłem sobie ciekawe (?) zadanie.
Otóż chciałbym wykazać, dla jakich x i y, \(\displaystyle{ x ^{y}=y ^{x}}\).
Oczywiście jest nieskończenie wiele takich par liczb.
Załóżmy więc, że \(\displaystyle{ x \neq y}\).
Nadal jest nieskończenie wiele takich par liczb.
Ostatnim założeniem będzie więc: \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{Z}}\).

Intuicyjnie \(\displaystyle{ (x=2 \wedge y=4) \vee (x=4 \wedge y=2)}\).
Jednak jak to udowodnić, że są to jedyne pary liczb (jeśli są...)?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, o 19:47 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Rownanie wykładnicze dwóch zmiennych w liczba całkowitych

Post autor: mateuszek89 »

Okazuje się, że jedynymi rozwiązaniami takimi, że \(\displaystyle{ x,y \in Z}\)\(\displaystyle{ x=y,(2,4),(4,2),(-2,-4),(-4,-2)}\).
Ukryta treść:    
kokosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 24 maja 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Rownanie wykładnicze dwóch zmiennych w liczba całkowitych

Post autor: kokosek »

3) \(\displaystyle{ a=3}\), wtedy \(\displaystyle{ x^{a-1}>a}\);
Z tym bym się nie zgodził, bo skoro wcześniej napisałeś, że \(\displaystyle{ x^{a-1}=a}\) to nie mogło się z = zrobić >. Jeśli tak, to proszę o wytłumaczenie.
No i jeszcze nie rozumiem:
\(\displaystyle{ x*x ^{a-2} > x(a-1) \ge 2a-2 > 2}\)
No w sumie rozumiem tę końcówkę, chociaż wg mnie powinno być \(\displaystyle{ x(a-1) > 2a-2}\).
Czyli nie rozumiem:
\(\displaystyle{ x*x ^{a-2} > x(a-1)}\)

Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale próbowałem to zrozumieć sam + miałem sporo pracy w szkole.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Rownanie wykładnicze dwóch zmiennych w liczba całkowitych

Post autor: mateuszek89 »

Nie ma sprawy. Nie trzeba przepraszać, bo chętnie pomogę:) jeśli chodzi o pierwszą uwagę to wszystko jest ok, bo rozpatrujemy \(\displaystyle{ x \ge 2}\). Zauważ, że wtedy taka nierówność zachodzi czyli nie ma rozwiązań tutaj. jeśli chodzi o 2 uwagę to ta nierówność zachodzi, bo \(\displaystyle{ x^{a-2}>a-1}\) m.in. już z 3 masz to. Zauważ, że taka nierówność zawsze zachodzi.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ