Jest to przykład który trochę mi się opiera,
Podać liczbę rozwiązań układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} NWD(x, y) = 41 \\ 2x + 11y = 3567 \end{cases}}\)
w liczbach naturalnych.
Podpowiedź jak to ugryźć ?
Podać liczbę rozwiązań układu
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Podać liczbę rozwiązań układu
istnieje t oraz k całkowite takie, że
- t,k względnie pierwsze
- \(\displaystyle{ x=41 \cdot t}\)
- \(\displaystyle{ y=41 \cdot k}\)
- t,k względnie pierwsze
- \(\displaystyle{ x=41 \cdot t}\)
- \(\displaystyle{ y=41 \cdot k}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 9 lut 2011, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Podać liczbę rozwiązań układu
No tak, a jak ma mi to pomóc ?
edit:
domyślam się, że mogę podstawić za x i y, tylko cóż potem ?
4 rozwiązania w przedziale liczb naturalnych, wychodzi przedział od -0,5 < m < 3,5
więc mamy 0,1,2,3.
Dziękuję, dobrej nocy (:
edit:
domyślam się, że mogę podstawić za x i y, tylko cóż potem ?
4 rozwiązania w przedziale liczb naturalnych, wychodzi przedział od -0,5 < m < 3,5
więc mamy 0,1,2,3.
Dziękuję, dobrej nocy (: