Znaleźć wszystkie nieparzyste k i l

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Narutoversum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 maja 2010, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 1 raz

Znaleźć wszystkie nieparzyste k i l

Post autor: Narutoversum »

ZNaleźć wszystkie nieparzyste liczby naturalne k i l takie, że:
\(\displaystyle{ k^{2}- l^{5}-16=0}\)
Liczę na pomoc.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Znaleźć wszystkie nieparzyste k i l

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ (k-4)(k+4)=l^5 \\ NWD(k-4,k+4)=NWD(k-4,8)}\)

Ale \(\displaystyle{ k-4}\) nieparzysta, zatem \(\displaystyle{ NWD(k-4,k+4)=1}\). Pokaż, że w takiej sytuacji zarówno \(\displaystyle{ k-4}\) jak i \(\displaystyle{ k+4}\) muszą być piątymi potęgami liczb naturalnych. Stąd już łatwo.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Znaleźć wszystkie nieparzyste k i l

Post autor: Vax »

Dodam, że niemalże identyczne zadanie było na 1 etapie tegorocznej omg

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ