Warunki izomorfizmu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Warunki izomorfizmu

Post autor: kOŁOLSKI »

Trapi mnie jeden problem.
Weźmy dwie grupy (G,\(\displaystyle{ \cdot}\) ) i (H, +). Mowimy ze funkcja f: G \(\displaystyle{ \rightarrow}\)H jest izomorfizmem grup jesli:
1) f jest bijekcja
2) dla dowolnych g1,g2 nalezacych do G mamy \(\displaystyle{ f(g1 \cdot g2)=f(g1)+f(g2)}\)

Logicznym jest dla mnie to ze jezeli przeksztalcamy sobie zbiory to musza byc rownoliczne ale dlaczego ten drugi warunek (przepraszam za lopatologiczne pytanie) musi wygladac akurat tak? Co on powoduje? Dlaczego np nie ma czegoś takiego : \(\displaystyle{ f(g1 \cdot g2)=f(g1 + g2)}\)?

Prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Warunki izomorfizmu

Post autor: arek1357 »

g1+g2 nie jest działaniem w grupie H
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Warunki izomorfizmu

Post autor: kOŁOLSKI »

Mozna to rozwinac bardziej?:) Bo ciagle tego nie widze..
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Warunki izomorfizmu

Post autor: arek1357 »

f(g1) , f(g2) to są elementy z grupy H a więc obowiązuje tam, działanie z grupy H czyli +
ODPOWIEDZ