kwadrat liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
kwadrat liczby
Znaleźć wszystkie \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N^{*}}}\) tak że \(\displaystyle{ 2n+2003}\) oraz \(\displaystyle{ 3n+2005}\) obie są kwadratami liczb.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
kwadrat liczby
\(\displaystyle{ 2n+2003=k^2 \Leftrightarrow \frac{k^2-2003}{2}=n \Leftrightarrow k\in 2\mathbb{N}+1}\)
\(\displaystyle{ 3n+2005=m^2 \Leftrightarrow \frac{m^2-2005}{3}=n \Leftrightarrow \frac{(m^2-1)-2004}{3}=n \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow n=3l+1 \vee n=3l-1}\)
\(\displaystyle{ 3n+2005=m^2 \Leftrightarrow \frac{m^2-2005}{3}=n \Leftrightarrow \frac{(m^2-1)-2004}{3}=n \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow n=3l+1 \vee n=3l-1}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy