Liczba Niewymierna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
SamWieszKto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 1 raz

Liczba Niewymierna

Post autor: SamWieszKto »

Siema mam takiż problem
mam dowieść że liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2} + \sqrt{5}}\) jest niewymierna no i właśnie mój pomysł jest taki
dowieść że poszczególne pierwiastki są niewymierne no i na podstawie tego stwierzić że ich suma jest też nie wymierna ale nie jestem pewien czy dodawanie jest działaniem wewnętrznym w zbiorze liczb niewymiernych (nie moge też tego dowieść bo liczby niewymierne nie mają jakiejść ogólnej postaic )
Proszę więc o pomoc
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Liczba Niewymierna

Post autor: Lorek »

nie jestem pewien czy dodawanie jest działaniem wewnętrznym w zbiorze liczb niewymiernych
\(\displaystyle{ (2-\sqrt{3})+(2+\sqrt{3})=...}\)
Co do zadania - tradycyjnie niewprost.
ODPOWIEDZ