Mam pyatanie jak prostym sposobem przejść z równania 2\(\displaystyle{ ^{11}}\) + 3 \(\displaystyle{ \cdot}\) 2\(\displaystyle{ ^{11}}\) na 2\(\displaystyle{ ^{13}}\)
oraz jak zrobić zadanie 3 \(\displaystyle{ \sqrt{3 \sqrt{3}}\) żeby wyszło 3 \(\displaystyle{ ^{1,75}}\)
wyrazenia algebraiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
wyrazenia algebraiczne
1. \(\displaystyle{ 2^{11} + 3* 2^{11} = 2^{11}(1+3)=2^{11}*2^2=2^{13}}\)
2. zamień pierwiastki na potęgi
2. zamień pierwiastki na potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
wyrazenia algebraiczne
\(\displaystyle{ 3(3*3^{ \frac{1}{2} })^{ \frac{1}{2} }=...}\)
powykonuj działania, wyjdzie Ci \(\displaystyle{ 3^{1.75}}\)
powykonuj działania, wyjdzie Ci \(\displaystyle{ 3^{1.75}}\)