Funkcja Eulera - Dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Funkcja Eulera - Dowód

Post autor: Dakurels »

Czytając o funkcji Eulera trafiłem m.in. na własność:

\(\displaystyle{ NWD(m,n)=1 \Rightarrow \varphi (mn)=\varphi (n) \cdot \varphi (m)}\)

Mógłby ktoś nie koniecznie podawać sam dowód, ale jakiś punkt zaczepienia jak się za to zabrać?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 14:02 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Funkcja Eulera - Dowód

Post autor: Nakahed90 »

Z chińskiego twierdzenie o resztach wynika, że jeśli \(\displaystyle{ NWD(m,n)=1}\) to \(\displaystyle{ Z_{m\cdot n} \simeq Z_{m} \times Z_{n}}\)
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcja Eulera - Dowód

Post autor: patryk007 »

Nakahed90 pisze:Z chińskiego twierdzenie o resztach wynika, że jeśli \(\displaystyle{ NWD(m,n)=1}\) to \(\displaystyle{ Z_{m\cdot n} \simeq Z_{m} \times Z_{n}}\)
Mógłyś napisać co oznacza napis \(\displaystyle{ Z_{m\cdot n} \simeq Z_{m} \times Z_{n}}\)? TIA
ODPOWIEDZ