Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
czapla56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódzkie

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: czapla56 »

Żeby nie zakładać nowego tematu, to podepnę się pod ten. Dziś na kolokwium poprawkowym miałem obliczyć wartość funkcji eulera dla \(\displaystyle{ \phi (2500)}\). Chciałbym sprawdzić, czy dobrze zrobiłem, bo w sumie od tego zależy mój dalszy byt na uczelni... Mógłby ktoś podać chociaż sam wynik?

A może jednak nowy temat? Dasio11
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: smigol »

To podaj Twój wynik/sposób jak do niego doszedłeś to ktoś na pewno sprawdzi...
czapla56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódzkie

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: czapla56 »

Mógłby ktoś sprawdzić?
\(\displaystyle{ \phi(2500)=(5 \cdot 500)=\phi(5) \cdot \phi(500)=\phi(5) \cdot \phi(2) \cdot \phi(250)=\phi(5) \cdot \phi(2) \cdot \phi (5) \cdot \phi(50)= \phi(5) \cdot \phi(2) \cdot \phi (5) \cdot \phi(2) \cdot \phi(25)=\phi(5) \cdot \phi(2) \cdot \phi (5) \cdot \phi(2) \cdot \phi(5) \cdot \phi(5) = 4 \cdot 1 \cdot 4 \cdot 1\cdot 4 \cdot 4 = 256}\)
abc666

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: abc666 »

No niestety ale to nie jest dobrze.
\(\displaystyle{ \varphi (mn)=\varphi (m)\cdot \varphi (n)}\)

nie jest prawdziwe dla dowolnych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\)
czapla56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódzkie

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: czapla56 »

No to pięknie...
A czy dla liczb \(\displaystyle{ \varphi(25) \cdot \varphi(100)}\) byłoby dobrze (wtedy było by \(\displaystyle{ 5^2 \cdot 10^2}\) i dalej wg wzoru)?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: smigol »

Nie byłoby dobrze. 25 i 100 nie są względnie pierwsze. a ta własność, o której wspomniał abc666 w ogólności działa tylko dla liczb względnie pierwszych.
czapla56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódzkie

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: czapla56 »

No właśnie też mi się tak zdawało. To rozwiązanie kolegi z grupy, czyli on też ma źle to zadanie...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: smigol »

Mogę spytać co to za studia...?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Wartość funkcji Eulera dla dużego argumentu

Post autor: Althorion »

Ja bym to robił tak:
\(\displaystyle{ \varphi \left( 2500 \right) = \varphi \left( 2^2 \cdot 5^4 \right) = \varphi \left( 2^2 \right) \cdot \varphi \left( 5^4 \right) = \left( 2^2 - 2^1 \right) \left( 5^4 - 5^3 \right) = 2 \cdot 500 = 1000}\)
ODPOWIEDZ