A więc tak. Chodzi o to, że bardzo mnie interesuje, przez co muszę 10 razy podzielić aby z liczby 100 zrobiła się liczba 50.
W równaniu wyglądałoby to tak:
\(\displaystyle{ 100:x^{10}=50}\)
Chciałbym aby tak samo zrobić z potęgą 15 i 20 stopnia.
Sam próbowałem ale nie potrafiłem tego rozwiązać.
Liczyłem przez kalkulator między dwiema liczbami.
Np. wiem, że 8 to za duża, 7 za mała, 7,5 za duża, itp.
Doszedłem do liczby dość długiej ale nie wiem już czy poprawnej.
Bowiem wyszło mi "7,412528777127095597047771086912039376123" (licząc co chwile zmniejszając lub zwiększając cyfry.
I bardzo przepraszam jeżeli dział zły ale nie zupełnie wiedziałem gdzie dać. Wiedziałem jedynie, że algebra, niezupełnie wiem gdzie to włożyć.
Z góry dziękuję za pomoc
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 sty 2011, o 02:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
\(\displaystyle{ x^{10}=100:50}\)
\(\displaystyle{ x^{10}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt[10]{2}}\)
\(\displaystyle{ x \approx \pm 1,071773462}\)
\(\displaystyle{ x^{10}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt[10]{2}}\)
\(\displaystyle{ x \approx \pm 1,071773462}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
\(\displaystyle{ 100:x^{10}=50}\)
\(\displaystyle{ 2=x^{10}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt[10]{2}}\)
\(\displaystyle{ 2=x^{10}}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt[10]{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 sty 2011, o 02:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 6 razy
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
@nmn
Oh, dzięki wielkie
A czy mogłabyś pomóc jeszcze przy potęgach 15 i 20 stopnia?
Kalkulatorami nawet mi \(\displaystyle{ \sqrt[10]{2}}\) źle wychodzi, więc z 15 i 20 też mam problem.
Google i Windowsowy kalkulator niestety mi nie pomogą.
@smerfetka007 - mi potrzebne są konkretne liczby
Oh, dzięki wielkie
A czy mogłabyś pomóc jeszcze przy potęgach 15 i 20 stopnia?
Kalkulatorami nawet mi \(\displaystyle{ \sqrt[10]{2}}\) źle wychodzi, więc z 15 i 20 też mam problem.
Google i Windowsowy kalkulator niestety mi nie pomogą.
@smerfetka007 - mi potrzebne są konkretne liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
\(\displaystyle{ x^{15}=100:50}\)
\(\displaystyle{ x^{15}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt[15]{2}}\)
\(\displaystyle{ x \approx 1,047294122}\)
\(\displaystyle{ x^{20}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt[20]{2}}\)
\(\displaystyle{ x \approx \pm 1,035264923}\)
Jak chcesz większą ilośc cyfr po przecinku, daj znać.
Polecam stronkę:
Wystarczy w okienko wpisać: np
\(\displaystyle{ x^{15}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt[15]{2}}\)
\(\displaystyle{ x \approx 1,047294122}\)
\(\displaystyle{ x^{20}=2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt[20]{2}}\)
\(\displaystyle{ x \approx \pm 1,035264923}\)
Jak chcesz większą ilośc cyfr po przecinku, daj znać.
Polecam stronkę:
Wystarczy w okienko wpisać: np
2^(1/20)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 sty 2011, o 02:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 6 razy
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
Ok, naprawdę jestem wdzięczny
Jak to robisz? ;p Mi wszystkie kalkulatory błędnie podają
Jak to robisz? ;p Mi wszystkie kalkulatory błędnie podają
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Problem z podzieleniem przez potęgę 10 stopnia
\(\displaystyle{ \sqrt[20]{2}}\)nmn pisze:
Wystarczy w okienko wpisać: np2^(1/20)
to inny zapis
Kod: Zaznacz cały
2^(1/20)