kongruencja modulo 37, x w potędze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mikroice90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2011, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

kongruencja modulo 37, x w potędze

Post autor: mikroice90 »

Witam, mam takie pytanie:
Jak wyznaczyć x z poniższej kongruencji:

\(\displaystyle{ 2^{x} \equiv30(mod37)}\)

Za pomoc serdecznie dziękuję.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 18:01 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

kongruencja modulo 37, x w potędze

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ 2^x \equiv 30 \pmod{37} \iff 2^{x-1} \equiv 15\pmod{37}}\)

Na początku zauważmy, że \(\displaystyle{ 2}\) jest generatorem \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{37}}\), istotnie, z Małego Twierdzenia Fermata rząd \(\displaystyle{ 2}\) musiałby dzielić \(\displaystyle{ 36}\) i jak łatwo ręcznie sprawdzić musi być równy \(\displaystyle{ 36}\). Znajdźmy takie \(\displaystyle{ 0 \le y < 36}\), że \(\displaystyle{ 2^y \cdot 15 \equiv 1\pmod{37}}\):

\(\displaystyle{ 2^y \cdot 15 \equiv 1\pmod{37} /\cdot 5 \iff 2^y \equiv 5 \equiv -2^5 \pmod{37} \iff 2^{y-5} \equiv -1 \pmod{37}}\)

Ale \(\displaystyle{ 2^{\frac{37-1}{2}} \equiv 2^{18} \equiv -1 \pmod{37}}\) (gdyż \(\displaystyle{ 2^{18} = 2^{\frac{37-1}{2}} = \left(\frac{2}{37}\right) = \pm 1}\) i nie może być równe \(\displaystyle{ 1}\), ponieważ jak zauważyliśmy \(\displaystyle{ 2}\) jest generatorem i \(\displaystyle{ 2^{36} \equiv 1\pmod{37}}\)).

Więc \(\displaystyle{ y-5 = 18 \iff y = 23}\), więc:

\(\displaystyle{ 2^{x-1} \equiv 15\pmod{37} /\cdot 2^{23} \iff 2^{x+22} \equiv 1 \equiv 2^{36} \pmod{37}}\)

A stąd \(\displaystyle{ x+22 \equiv 36 \pmod{36} \iff x \equiv 14 \pmod{36}}\)
ODPOWIEDZ