zad
Podaj najmniejszą liczbę całkowią spełniającą nierówność
\(\displaystyle{ (4 \sqrt{2}) ^{12}*x<( \sqrt[3]{16}) ^{27}+ \frac{32 ^{6} }{0,125} *x}\)
Bardzo bym prosił o pomoc, gdyż nie mogę uporać się z tym przykładem
Podanie najmniejszej liczby spełniającej nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Podanie najmniejszej liczby spełniającej nierówność
Ale to przecieź tylko kwestia wyciągnięcia x przed nawias i sprowadzenia wszystkich tych liczb :\(\displaystyle{ (4 \sqrt{2}) ^{12}, \( \sqrt[3]{16}) ^{27}; \ \frac{32 ^{6} }{0,125}}\) do postaci \(\displaystyle{ 2^n}\)