Układ równań z mod

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
yarkules
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 sty 2011, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Układ równań z mod

Post autor: yarkules »

Nie wiem jak się zabrać za rozwiązanie układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 14x + y = 1 mod 26 \\ 24x + y = 15 mod 26 \end{cases}}\)

z góry dziękuję za ewentualną pomoc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Układ równań z mod

Post autor: »

Odjęcie pierwszego równania od drugiego da nam:
\(\displaystyle{ 10x \equiv 14 \mod 26}\)
podzielenie stronami przez dwa (co wolno robić) da nam:
\(\displaystyle{ 5x \equiv 7 \mod 13}\) (*)

Teraz algorytmem Euklidesa znajdujemy takie \(\displaystyle{ a,b}\), że:
\(\displaystyle{ 5a+13b=1}\)
czyli
\(\displaystyle{ 5a \equiv 1 \mod 13}\)
i mnożymy (*) stronami przez \(\displaystyle{ a}\)

Q.
ODPOWIEDZ