kongruencja - cz.3

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
greg.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2 gru 2006, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leeds
Podziękował: 15 razy

kongruencja - cz.3

Post autor: greg.p »

Witam,
Sorry ze tak nowe tematy pisze ale ta funkcja tutaj na forum, ktora piszac watek po watku dodajaca zawartosc do poprzedniego istniejacego watku, czyli tak jak bym go zedytowal, zamiast dodac nowa odpowiedz do tematu, nie jest dobra.

Z tego powodu iz, jesli napiszemy temat i po jakim czasie dojdziemy do jakiegos rozwiazania lub kroku do przodu to osoby ktore przeczytaly ten watek nie widza ze w danym watku zaszly jakies zmiany i nie zagladaja do tematu ponownie. I tym prawdopodobienstwo na otrzymanie odpowiedzi sie zmniejsza. :(

Sprawa warta przemyslenie by te funckje wylaczyc , bo pisanie co rusz nowego tematu zasmieca forum, moim zdaniem.


Ale wracam do sprawy.

\(\displaystyle{ 6x\equiv3\pmod{9}\\
0*6\pmod{9}=0\\
1*6\pmod{9}=6\\
2*6\pmod{9}=3 \Rightarrow x=2 \Rightarrow x=9k+2 \;\mbox{gdzie}\; k\in\mathbb{Z}\\
x\in\{x:x=9k+2 \,\wedge\, k\in\mathbb{Z}\}}\)


No i mam rozwiazanie! :D

Tylko sposob, ktorym do niego doszedlem mi sie nie podoba :sad:

Czy jest jakas inna droga na rozwiazanie owej kongruencji -> \(\displaystyle{ 6x\equiv3\pmod{9}}\)


Pytam bo przy kongruencji \(\displaystyle{ 2y\equiv3\pmod{17}}\) musze wykonac 10 iloczynow az do \(\displaystyle{ 2*10}\), a w sytuacji \(\displaystyle{ 2y\equiv3\pmod{1759}}\) tych krokow juz troszke wiecej jest. A gdy mod jeszcze wiekszy by byl, to co?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

kongruencja - cz.3

Post autor: kuch2r »

Jezeli \(\displaystyle{ a\equiv b \ \ (mod\ c)\Longrightarrow c|a-b\Longrightarrow a-b=ct}\) gdzie \(\displaystyle{ t\in\mathbb{N}_{+}}\)
Przyklad:
\(\displaystyle{ 6x\equiv 3 \ \ (mod\ 9) \Longrightarrow 9|6x-3\Longrightarrow 6x-3=9y\\6x-9y=3\\2x-3y=1}\)
Zatem zadanie sprowadza sie do rozwiazania rownania diofantycznego.
greg.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2 gru 2006, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leeds
Podziękował: 15 razy

kongruencja - cz.3

Post autor: greg.p »

Dzieki.

Znalazlem roche materialow, ktore rozjasnily mi temat rownan diofantycznych.



Pozdrawiam
ODPOWIEDZ