układ równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
marta147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 1 gru 2006, o 22:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 17 razy

układ równań

Post autor: marta147 »

Jeżeli x dzielone przez y równa się cztery- piąte, a y dzielone przez z równa się trzy dziesiąte, to ile to jest x dzielone przez z?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

układ równań

Post autor: DEXiu »

\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{4}{5}\,\Leftrightarrow\,x=\frac{4}{5}\cdot{y}\\\frac{y}{z}=\frac{3}{10}\,\Leftrightarrow\,z=\frac{10}{3}\cdot{y}\\\frac{x}{z}=\frac{\frac{4}{5}\cdot{y}}{\frac{10}{3}\cdot{y}}=\frac{6}{25}}\)
ODPOWIEDZ