Ułamek łańcuchowy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

Ułamek łańcuchowy

Post autor: izaizaiza »

Muszę rozpisać liczbę \(\displaystyle{ \sqrt{3} - 1}\) na ułamek łańcuchowy. Niestety umiem to zrobić tylko dla \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), ale nie wiem czy to coś da.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 20 cze 2008, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/ Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

Ułamek łańcuchowy

Post autor: SaxoN »

No proszę Cię... Jeżeli \(\displaystyle{ \sqrt{3}=[a_0;a_1,a_2,\ldots]}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{3}-1=[a_0-1;a_1,a_2,\ldots]}\). Nawiasem mówiąc \(\displaystyle{ a_0=1}\). Jeżeli taka notacja nie jest Ci znana, zajrzyj do wikipedii
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

Ułamek łańcuchowy

Post autor: izaizaiza »

dzięki za odpowiedź
ODPOWIEDZ