liczby wzglednie pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

liczby wzglednie pierwsze

Post autor: salvadorek »

Suma dwoch liczb naturalnych jest rowna 185. Dzielac wieksza z nich przez mniejsza otrzymujemy iloraz 4 i reszte 5. Sprawdz czy te liczby sa wzglednie pierwsze. Z gory dziekuje za pomoc


Jeszcze tym razem zmieniłem temat .Zapoznaj się z regulaminem . Uzo
Ostatnio zmieniony 3 gru 2006, o 18:41 przez salvadorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

liczby wzglednie pierwsze

Post autor: Rogal »

a+b = 185
a = 4b + 5

Jakiś problem rozwiązać ten układ i sprawdzić względność tych liczb?
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

liczby wzglednie pierwsze

Post autor: salvadorek »

nie wiem na czym polega wzglednosc liczb
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

liczby wzglednie pierwsze

Post autor: kuch2r »

liczby a,b nazywamy wzglednie pierwszymi wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\)
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

liczby wzglednie pierwsze

Post autor: salvadorek »

wielkie dzieki:) teraz juz sobie poradze
ODPOWIEDZ