podzielność przez 2011
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziodoły
- Podziękował: 1 raz
podzielność przez 2011
Wykaż że dla każdej całkowitej liczby \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ x^{1005}}\) może dać z dzielenia przez \(\displaystyle{ 2011}\) tylko reszty równe \(\displaystyle{ \{-1,0,1\}}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2011, o 20:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
podzielność przez 2011
Wskazówka - z małego twierdzenia Fermata wynika, że:
\(\displaystyle{ 2011| \left( x^{2010}-1\right)= \left( x^{1005}-1\right) \cdot \left( x^{1005}+1\right)}\)
Q.
\(\displaystyle{ 2011| \left( x^{2010}-1\right)= \left( x^{1005}-1\right) \cdot \left( x^{1005}+1\right)}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziodoły
- Podziękował: 1 raz
podzielność przez 2011
aha ok, ja myślałem że 2011 nie jest liczbą pierwszą i z Eulerem kombinowałem , ale ok dzięki za pomoc