Jeżeli a×b jest największym wspólnym dzielnikiem a i b (gdzie a i b są liczbami naturalnymi), to która z wymienionych równości nie zawsze jest prawdziwa?
A) a×1=1
B) a×a=a
C) a×b=b×a
D) a×(b×c)=(a×b)×c
E) a×(b+c)=a×b+a×c
Prosze także o uzasadnienie rozwiązania[/i][/quote]
Największy wspólny dzielnik
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Największy wspólny dzielnik
A czy Wy umiecie czytać? Przecież \(\displaystyle{ a\times b}\) to nie jest zwykłe mnożenie, tylko \(\displaystyle{ a\times b=NWD(a;b)}\)
Pierwsze 3 równości są oczywiste, w 4 możesz skorzystać z tego, że jeżeli
\(\displaystyle{ a=2^{a_1}\cdot 3^{a_2}\cdots p^{a_n}\\b=2^{b_1}\cdot 3^{b_2}\cdots p^{b_n}}\)
to:
\(\displaystyle{ NWD(a;b)=2^{\min(a_1;b_1)}\cdot 3^{\min(a_2;b_2)}\cdots p^{\min(a_n;b_n)}}\)
i dodatkowo
\(\displaystyle{ \min(\min(p;q);r)=\min(p \min(q;r))}\)
Ostatnia równość nie jest prawdziwa (niech np. \(\displaystyle{ a \:\mbox{i}\: b+c}\) będą względnie perwsze)
Pierwsze 3 równości są oczywiste, w 4 możesz skorzystać z tego, że jeżeli
\(\displaystyle{ a=2^{a_1}\cdot 3^{a_2}\cdots p^{a_n}\\b=2^{b_1}\cdot 3^{b_2}\cdots p^{b_n}}\)
to:
\(\displaystyle{ NWD(a;b)=2^{\min(a_1;b_1)}\cdot 3^{\min(a_2;b_2)}\cdots p^{\min(a_n;b_n)}}\)
i dodatkowo
\(\displaystyle{ \min(\min(p;q);r)=\min(p \min(q;r))}\)
Ostatnia równość nie jest prawdziwa (niech np. \(\displaystyle{ a \:\mbox{i}\: b+c}\) będą względnie perwsze)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 1 gru 2006, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 17 razy
Największy wspólny dzielnik
A mógłbyś mi dokładnie wyjaśnić dlaczego to ostatnie równanie nie jest prawdziwe, bo tego nie rozumiem?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Największy wspólny dzielnik
Ostatnie równanie wygląda tak
\(\displaystyle{ NWD(a;b+c)=NWD(a;b)+NWD(a;c)}\)
Jeżeli liczby \(\displaystyle{ a;\: b+c}\) są względnie pierwsze, to
\(\displaystyle{ NWD(a;b+c)=1}\)
podczas gdy
\(\displaystyle{ NWD(a;b)+NWD(a;c)\geq 2}\)
\(\displaystyle{ NWD(a;b+c)=NWD(a;b)+NWD(a;c)}\)
Jeżeli liczby \(\displaystyle{ a;\: b+c}\) są względnie pierwsze, to
\(\displaystyle{ NWD(a;b+c)=1}\)
podczas gdy
\(\displaystyle{ NWD(a;b)+NWD(a;c)\geq 2}\)