Błąd w podręczniku?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
axem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 lis 2006, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła

Błąd w podręczniku?

Post autor: axem »

Zadanie z pewnego podręcznika do matematyki w LO:
Wiadomo, że a > 0, b > 0 i a>b. Czy z tego wynika, że a^n > b^n dla n należącego do liczb naturalnych.
---
Moim zdaniem odpowiedź jest negatywna, ponieważ jezeli n=0 to a^0=1 i b^0=1, czyli a=b, a w rozwiązaniach jest odpowiedź pozytywna. Czy powodem jest to, że podręcznik był robiony na kolanie
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Błąd w podręczniku?

Post autor: Lorek »

To zależy, czy autorzy podręcznika uważają 0 za liczbę naturalną. Jeżeli tak- to jest błąd, jeżeli nie- nie ma błędu.
ODPOWIEDZ