Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
viruss3000
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
Post
autor: viruss3000 »
Witam.
Mam problem z pewnym zadaniem:
Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równianie:
\(\displaystyle{ xy + 5x + 2y + 3 = 0}\)
Nie potrafie odpowiednio przekształcić tego równania. żeby dało się rozpatrywać przypadki
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, o 13:07 przez
Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Post
autor: Vax »
\(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0}\)
\(\displaystyle{ x(y+5)+2(y+5)-7=0}\)
\(\displaystyle{ (y+5)(x+2)=7}\)
Dalej sobie poradzisz
Pozdrawiam.
-
viruss3000
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
Post
autor: viruss3000 »
Dziękuje