Ladna nierownosc

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11456
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Ladna nierownosc

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech s(n) oznacza sumę cyfr zapisu dziesietnego liczby n. Wykaz że ma miejsce nierownosc:
\(\displaystyle{ 8s(8n) q s(n)}\)

[ Dodano: 21 Grudzień 2006, 21:08 ]
najsawprzod jest \(\displaystyle{ s(a+b) q s(a) +s(b)}\), bo np .patzr zwykle dodawanie "pisemne", dalej zwykla indukcja i mamy ze:
\(\displaystyle{ s(a_1+....a_k) q s(a_1) +.....+s(a_k)}\) i wreszcie \(\displaystyle{ s(ab) q s(a)s(b)}\). traz tak:
\(\displaystyle{ s(n)=s(1000n)=s(125 *8n) q s(125) s(8n)=8s(8n)}\) i juz? juz!
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Ladna nierownosc

Post autor: Ponewor »

Piękny dowód!
ODPOWIEDZ