Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Pieter19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 lis 2010, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: n/a
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: Pieter19 »

Witam

Uzasadnij, że jeżeli liczba naturalna n jest sumą kwadratów dwóch liczb naturalnych, to również liczba 2n i 8n jest sumą kwadratów dwóch liczb naturalnych.

Liczę na jakieś wskazówki do tego zadania...

Pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ n=a^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ 2n=...}\)
\(\displaystyle{ 8n=...}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: Vax »

@nmn \(\displaystyle{ 2a^2}\) nie musi być kwadratem liczby naturalnej.

Pozdrawiam.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2n=2(a^2+b^2)=(a-b)^2+(a+b)^2}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: Vax »

Masz rację, po prostu czytając Twój post pierwsze co mi przyszło do głowy to to, że chcesz to po prostu zapisać tak jak wcześniej

Pozdrawiam.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: anna_ »

Autor prosił tylko o wskazówki
Pieter19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 lis 2010, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: n/a
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych

Post autor: Pieter19 »

nmn pisze:\(\displaystyle{ 2n=2(a^2+b^2)=(a-b)^2+(a+b)^2}\)
Dziękuje bardzo.
ODPOWIEDZ