dowod o iloczynie 2 liczb rzeczywistych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
przemas1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 lut 2008, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 4 razy

dowod o iloczynie 2 liczb rzeczywistych

Post autor: przemas1 »

Witam,

Chcialbym zeby ktos udzielil mi wskazowki jak pokazac ze iloczyn 2 liczb rzeczywistych takich ze \(\displaystyle{ x\in\left(0,1\right)}\) oraz \(\displaystyle{ y\in\left(-1,0\right)}\) znajduje sie w przedziale \(\displaystyle{ \left( -1,0 \right)}\)

Przemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dowod o iloczynie 2 liczb rzeczywistych

Post autor: »

Wskazówka - pomnóż stronami nierówności:
\(\displaystyle{ 0<x<1 \\
0 < -y < 1}\)


Q.
ODPOWIEDZ