Sprowadzenie do najprostszej postaci

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: drmb »

\(\displaystyle{ \sqrt{x+4 \sqrt{x-4} }- \sqrt{x-4}}\)

Wyszło mi \(\displaystyle{ 15(x-4)}\), ale nie jestem pewny wyniku :/
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: ares41 »

Mi wyszło \(\displaystyle{ 2}\).
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: drmb »

A mógłbyś mnie troszkę naprowadzić, jak ci wyszedł taki wynik ? Z góry dzięki
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: ares41 »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ x+4 \sqrt{x-4}=x-4+2 \cdot 2 \cdot \sqrt{x-4}+4}\)
ODPOWIEDZ