Podzelność liczb naturalnych
Podzelność liczb naturalnych
Pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\) ,to \(\displaystyle{ NWD(a ^{3}+b ^{3},a ^{2}+b ^{2}) | (a-b).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Podzelność liczb naturalnych
Skoro \(\displaystyle{ (a,b)=1}\) to \(\displaystyle{ (a,a^{3}+b^{3})=1}\), więc
\(\displaystyle{ (a^{3}+b^{3},a^{2}+b^{2})=(a^{3}+b^{3},a(a^{2}+b^{2}))=(a^{3}+b^{3},a^{3}+ab^{2})=(a^{3}+b^{3},ab^{2}-b^{3})=(a^{3}+b^{3},b^{2}(a-b))|a-b}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (a^{3}+b^{3},a^{2}+b^{2})=(a^{3}+b^{3},a(a^{2}+b^{2}))=(a^{3}+b^{3},a^{3}+ab^{2})=(a^{3}+b^{3},ab^{2}-b^{3})=(a^{3}+b^{3},b^{2}(a-b))|a-b}\)
Pozdrawiam
Podzelność liczb naturalnych
Nie rozumiem w ogóle tych przejść w drugiej linijce?? Możesz powiedzieć dlaczego tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Podzelność liczb naturalnych
Pierwsze wynika z tego, że \(\displaystyle{ (a,a^{3}+b^{3})=1}\)gelo21 pisze:Nie rozumiem w ogóle tych przejść w drugiej linijce?? Możesz powiedzieć dlaczego tak??
Jeśli badamy \(\displaystyle{ (x,y)}\) oraz wiemy, że \(\displaystyle{ (x,z)=1}\), to \(\displaystyle{ (x,y)=(x,yz)}\)
Reszta to dodawanie i odejmowanie...