dowód z liczbami naturalnymi(równania diofantyczne)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

dowód z liczbami naturalnymi(równania diofantyczne)

Post autor: szymek12 »

Dowieść, że nie istnieją liczby naturalne dodatnie \(\displaystyle{ a,b,c,g,f}\), które spełniałyby układ rownań:
\(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=f ^{2} \wedge a ^{2}+c ^{2}=g ^{2}}\) , gdzie
\(\displaystyle{ a, f, g}\) - liczby nieparzyste, \(\displaystyle{ b,c}\)- liczby parzyste oraz \(\displaystyle{ b \neq c \neq f \neq g}\).
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, o 09:23 przez szymek12, łącznie zmieniany 2 razy.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

dowód z liczbami naturalnymi(równania diofantyczne)

Post autor: bartek118 »

Ale istnieją takie...
a=3
c=4
b=4
f=5
g=5
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

dowód z liczbami naturalnymi(równania diofantyczne)

Post autor: szymek12 »

Może źle zrozumiałeś: chodzi o to, że \(\displaystyle{ b \neq c \neq f \neq g}\)
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

dowód z liczbami naturalnymi(równania diofantyczne)

Post autor: smigol »

szymek12, a skąd mielibyśmy to wywnioskować?
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

dowód z liczbami naturalnymi(równania diofantyczne)

Post autor: szymek12 »

No nie podałem, ale juz uzupełniłem;)
ODPOWIEDZ