dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
Dowieść że nie istnieją liczby naturalne dodatnie \(\displaystyle{ a,b,c,f,g}\), które spełniałyby uklad równań:
\(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=g ^{2} \wedge a ^{2}+c ^{2}=f ^{2}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,f,g}\) - liczby parzyste oraz \(\displaystyle{ b \neq c \neq f \neq g}\).
\(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=g ^{2} \wedge a ^{2}+c ^{2}=f ^{2}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,f,g}\) - liczby parzyste oraz \(\displaystyle{ b \neq c \neq f \neq g}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
troche wolfram pomógł
wez \(\displaystyle{ 45,24,336,51,339}\)
wez \(\displaystyle{ 45,24,336,51,339}\)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 09:01 przez darek20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
\(\displaystyle{ 24^2 +18^2= 30^2 \\
24^2 +10^2 = 26^2}\)
24^2 +10^2 = 26^2}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
no przecież są!!!
Zgłębienie treści pierwszego postu pomoże
Zgłębienie treści pierwszego postu pomoże
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
sory bo wydawało mi sie ze w załozeniu jest jeszcze liczba a dorzucona i dlatego szukałem róznych wszystkich, a tak to łatwo znalezc kontrprzykłady.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dowod z liczbami parzystymi(równania diofantyczne)
Dla podanego przeze mnie przykładu to nie ma znaczenia. Po prostu a występuje w obu równaniach i NA PEWNO nie może być równe b,c,f,g (przy założeniu że liczby te nie są równe zero)darek20 pisze:sory bo wydawało mi sie ze w załozeniu jest jeszcze liczba a dorzucona