zad
Wykaż, że
\(\displaystyle{ \left[ 3 \cdot 2 ^{ \frac{2}{3} }- \frac{2}{3} \left( 2 ^{ \frac{5}{3} } -2 ^{ -\frac{2}{3} } \right) \right] :16 \frac{5}{3}}\) jest liczbą wymierną
Jak należy zrobić to zadanie ?
Wykazanie wymierności
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Wykazanie wymierności
Ma być \(\displaystyle{ 16 \frac{5}{3}}\)nmn pisze:\(\displaystyle{ 16 \frac{5}{3}}\) czy \(\displaystyle{ 16^ \frac{5}{3}}\)?
Byłbym wdzięczny, gdybyś mi pomogła, ponieważ mija kolejny dzień a ja nadal nie wiem jak zrobić to zadanie :/
- rozwiazywanie
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
Wykazanie wymierności
Ale czego konkretnie nie wiesz? Nie wiesz co oznaczają te ułamkowe potęgi? To się tak liczy:
\(\displaystyle{ x^{ \frac{a}{b} }= \sqrt[{}b]{x ^{a} }}\)
\(\displaystyle{ x^{ \frac{a}{b} }= \sqrt[{}b]{x ^{a} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Wykazanie wymierności
Dokładniej, to mam problem z nawiasem kwadratowym. Nie wiem jakie wykonać działania w nawiasie zwykłym...
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Wykazanie wymierności
Przede wszystkim ten zapis \(\displaystyle{ 16 \frac{5}{3}}\) wyglada podejrzanie, napisaliby \(\displaystyle{ 17 \frac{2}{3}}\), poza tym wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[3]{2}(5 \sqrt[3]{2} +1 ) }{53}}\), to wymierne nie jest
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[3]{2}(5 \sqrt[3]{2} +1 ) }{53}}\), to wymierne nie jest
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Wykazanie wymierności
Dzięki wszystkim za pomoc. Nauczycielka powiedziała dzisiaj, że w tym przykładzie jest błąd