Oblicz nie wykonując potęgowania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Oblicz nie wykonując potęgowania

Post autor: drmb »

Na to zadanie nie mam pomysłu pomóżcie
Oblicz nie wykonując potęgowania.
\(\displaystyle{ \frac{12 ^{2}-2 ^{2} }{12 ^{2} } \cdot \frac{14 ^{2} -2 ^{2} }{14 ^{2} } \cdot \frac{16 ^{2}-2 ^{2}}{16 ^{2}} \cdot \frac{18 ^{2} -2^2}{18^2} \cdot \frac{20^2-2^2}{20^2}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Oblicz nie wykonując potęgowania

Post autor: »

W każdym liczniku użyj wzoru na różnicę kwadratów, dużo rzeczy Ci się poskraca.

Q.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Oblicz nie wykonując potęgowania

Post autor: drmb »

Dzięki rzeczywiscie sie skróciło wszystko
ODPOWIEDZ