Podzielność liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
gelo21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Podzielność liczb

Post autor: gelo21 »

Liczby naturalne a,b spełniają warunek : \(\displaystyle{ 8NWD(a,b)=NWW(a,b).}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ a=8b}\) lub \(\displaystyle{ b=8a}\)
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

Podzielność liczb

Post autor: darek20 »

214837.htm
ODPOWIEDZ