prosze o jak najszybsze rozwiazanie, chociaz do momentu bez potęg:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+x(y-4)=-2\\y^2+y(x-4)=-2\end{cases}}\)
Układ równań z dwoma niewiadomymi i potęgą
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Układ równań z dwoma niewiadomymi i potęgą
1 zadanie z tegorocznej omg.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+xy-4x=-2\\ y^2+xy-4y=-2 \end{cases}}\)
Odejmując stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x^2-y^2-4x+4y=0}\)
\(\displaystyle{ (x+y)(x-y)-4(x-y)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y)(x+y-4)=0}\)
Teraz rozpatrujemy 2 przypadki, w jednym wychodzi sprzeczność a w 2 rozwiązanie
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+xy-4x=-2\\ y^2+xy-4y=-2 \end{cases}}\)
Odejmując stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x^2-y^2-4x+4y=0}\)
\(\displaystyle{ (x+y)(x-y)-4(x-y)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y)(x+y-4)=0}\)
Teraz rozpatrujemy 2 przypadki, w jednym wychodzi sprzeczność a w 2 rozwiązanie
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Układ równań z dwoma niewiadomymi i potęgą
wielkie dzieki Vax
Qń: dostalem dodatkowe zadanie na matmie;/
Qń: dostalem dodatkowe zadanie na matmie;/