Wykaż niewymierność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż niewymierność

Post autor: kOŁOLSKI »

Mam taka liczbę:
n nalezy do naturalnych
\(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\)

Postepuje wq ogolnego schematu:
\(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)} = \frac{p}{q}}\) gdzie p,q naleza do calkowitych i NWD=1
\(\displaystyle{ n(n+1) q^{2} = p^{2}}\)

Ja teraz wnioskowac by udowodnic niewymiernosc?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż niewymierność

Post autor: »

Wskazówki:
Po pierwsze - \(\displaystyle{ q}\) musi być równe jeden (dlaczego?).
Po drugie: \(\displaystyle{ n^2<n(n+1)<(n+1)^2}\)

Q.
ODPOWIEDZ