Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
drmb
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Post
autor: drmb »
Zad.Oblicz, wyznacz n
\(\displaystyle{ 2^{n}+2^{2n}=4049600}\)
-
Afish
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Post
autor: Afish »
\(\displaystyle{ 2^2n - 2^n - 4049600 = 0\\
2^n = t}\)
I równanie kwadratowe. Pamiętaj o dziedzinie.