Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
drmb
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Post
autor: drmb »
\(\displaystyle{ m^4+m^3+m+1}\)
-
Hirakata
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ttm
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 20 razy
Post
autor: Hirakata »
\(\displaystyle{ m^{4}+m^{4}+m+1 = m^{3}(m+1)+(m+1) = \\(m+1)(m^{3}+1) = (m+1)(m+1)(m^{2}-m+1)}\)
Ale to chyba nie ten dział.