Znajdz wszystkie pary liczb naturalnych. NWD, NWW
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asdadadsad
- Podziękował: 1 raz
Znajdz wszystkie pary liczb naturalnych. NWD, NWW
Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych a i b jeśli \(\displaystyle{ NWD(a,b)=6}\), a \(\displaystyle{ NWW(a,b)=36}\). Proszę o wytłumaczenie. Dziękuje;)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 21:22 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Znajdz wszystkie pary liczb naturalnych. NWD, NWW
\(\displaystyle{ NWD(a,b)=6}\)
czyli liczby a i b są podzielne przez 6 . Można je więc zapisać w postaci
\(\displaystyle{ a=6x \\
b=6y \\
NWD(a,b)= \frac{ab}{NWW(a,b)} \\
6= \frac{ab}{36} \Rightarrow ab=216 \\
6x \cdot 6y=216 \\
36xy=216 \\
xy=6 \\
x=1 \ i \ y=6}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=6, \ y=36}\)
lub
\(\displaystyle{ x=2 \ i \ y=3}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=12, \ y=18}\)
czyli liczby a i b są podzielne przez 6 . Można je więc zapisać w postaci
\(\displaystyle{ a=6x \\
b=6y \\
NWD(a,b)= \frac{ab}{NWW(a,b)} \\
6= \frac{ab}{36} \Rightarrow ab=216 \\
6x \cdot 6y=216 \\
36xy=216 \\
xy=6 \\
x=1 \ i \ y=6}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=6, \ y=36}\)
lub
\(\displaystyle{ x=2 \ i \ y=3}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=12, \ y=18}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 21:24 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Jedne klamry