Co to za liczba
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzupia
- Podziękował: 19 razy
Co to za liczba
Cyfra setek tysięcy liczby 6-cyfrowej wynosi 1. Jeżeli tę cyfrę przeniesiemy na koniec zapisu dziesiętnego danej liczby to otrzymamy liczbę 3-krotnie większą. Co to za liczba?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Co to za liczba
x - dana liczba
\(\displaystyle{ (x-100000)\cdot 10+1=3x}\)
\(\displaystyle{ 10x-999999=3x}\)
\(\displaystyle{ 7x=999999/:7}\)
\(\displaystyle{ x=142857}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ (x-100000)\cdot 10+1=3x}\)
\(\displaystyle{ 10x-999999=3x}\)
\(\displaystyle{ 7x=999999/:7}\)
\(\displaystyle{ x=142857}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzupia
- Podziękował: 19 razy