podzielność liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
podzielność liczb
oznaczmy
\(\displaystyle{ a= x_1^{k_1} \cdot x_2^{k_2} \cdot \cdot \cdot x_2^{k_n}}\)
\(\displaystyle{ b= x_1^{l_1} \cdot x_2^{l_2} \cdot \cdot \cdot x_2^{l_n}}\)
\(\displaystyle{ c= x_1^{m_1} \cdot x_2^{m_2} \cdot \cdot \cdot x_2^{m_n}}\)
Zatem równość teraz ma postać
\(\displaystyle{ min(k,l)+min(l,m)+min(k,m)+max(k,l,m)=k+l+m+min(k,l,m)}\)
zatem wykazalismy równosc
\(\displaystyle{ a= x_1^{k_1} \cdot x_2^{k_2} \cdot \cdot \cdot x_2^{k_n}}\)
\(\displaystyle{ b= x_1^{l_1} \cdot x_2^{l_2} \cdot \cdot \cdot x_2^{l_n}}\)
\(\displaystyle{ c= x_1^{m_1} \cdot x_2^{m_2} \cdot \cdot \cdot x_2^{m_n}}\)
Zatem równość teraz ma postać
\(\displaystyle{ min(k,l)+min(l,m)+min(k,m)+max(k,l,m)=k+l+m+min(k,l,m)}\)
zatem wykazalismy równosc