Zadanie 1.
Udowodnij, że liczba w postaci \(\displaystyle{ 9^{n} +1}\) może mieć na końcu nie więcej niż jedno zero (n należy do N ).
Jak się za to zabrać?
Ilość zer na końcu liczby - dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Ilość zer na końcu liczby - dowód.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2010, o 19:31 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Ilość zer na końcu liczby - dowód.
A mógłbyś mi to rozpisać? Bo nie mam pomysłu jak to rozpisać, zapisać.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że:
\(\displaystyle{ 9 ^{n}=(3^{n})^2}\) i to jest kwadrat liczby nieparzystej
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że:
\(\displaystyle{ 9 ^{n}=(3^{n})^2}\) i to jest kwadrat liczby nieparzystej
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Ilość zer na końcu liczby - dowód.
No bo gdyby \(\displaystyle{ 9^n+1}\) byłoby podzielne przez 100, to istniałoby takie naturalne k, że \(\displaystyle{ 9^n=100k-1}\), czyli dla pewnego l: \(\displaystyle{ (3^n)^2=100l+99}\).
\(\displaystyle{ (3^n)^2=4(25l+24)+3}\), czyli kwadrat liczby naturalnej dawałby resztę 3 z dzielenia przez 4.
\(\displaystyle{ (3^n)^2=4(25l+24)+3}\), czyli kwadrat liczby naturalnej dawałby resztę 3 z dzielenia przez 4.