Mam następujący wielomian:
\(\displaystyle{ w(x) = 2x^3 - 3x^2 + 5x - 2}\)
Mam go przedstawić w ciele liczb \(\displaystyle{ Z_{7}}\), to będzie tak:
\(\displaystyle{ w(x) = 2x^3 +4x^2 + 5x +5}\)
Teraz mam podzielić wielomian przez dwumian x+3 wciaż w ciele \(\displaystyle{ Z_{7}}\), a więc biorę wyjśćiowy wielomian \(\displaystyle{ w(x) = 2x^3 - 3x^2 + 5x - 2}\) i dzielę, z tymże, jeśli przy odejmowaniu wiersza pierwotnego i wiersza, który powstał przez wymnożenie wyniku z góry przez x-3 wyjdzie mi liczba, która nie jest w \(\displaystyle{ Z_{7}}\) to przekształcam ją do takiej postaci np.
\(\displaystyle{ 2x^3 - 2x^2 + ...}\)
\(\displaystyle{ -2x^3 - 3x^2 + ...}\)
\(\displaystyle{ = (-5x^2 + 7x^2) = 2x^2 + ...}\)
No i z dzielenia wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 2x^2 + 5x + 4}\)
Czy dobrze rozumuję?
Sprawdzenie rozwiązania w dzieleniu wielomianów
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Sprawdzenie rozwiązania w dzieleniu wielomianów
Co to jest co w czym chcesz przedstawiać?
Coś to za bardzo nie ma sensu
Coś to za bardzo nie ma sensu
Ostatnio zmieniony 6 gru 2010, o 16:37 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.