wykaż że jest liczbą złożoną

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: shems1988 »

Wykaż, że każda liczba naturalna postaci \(\displaystyle{ a^{4}+4}\) jest liczbą złożoną dla \(\displaystyle{ a \neq 1}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2010, o 11:49 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: ares41 »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ a^4+4=(a^2-2a+2)(a^2+2a+2)}\)
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: shems1988 »

a można prosić jakąś większą wskazówke ? bo ta nie za wiele mi mówi
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: ares41 »

Mamy iloczyn dwóch liczb z których każda jest różna od \(\displaystyle{ 1}\) (dlaczego?)
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: shems1988 »

chodzi o to że korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: ares41 »

Z którego i w którym miejscu?
Nie jestem powiem co ty teraz chcesz zrobić.
Mam nadzieję, że nie chcesz próbować "zwijać" dwóch ostatnich nawiasów z wykorzystaniem wzorów na kwadrat sumy
óżnicy.
shems1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 30 paź 2008, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: shems1988 »

a to nie dlatego że pierwiastek tego iloczynu to 1 i -1?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

wykaż że jest liczbą złożoną

Post autor: ares41 »

Jak sam stwierdziłeś wyrażenie w pierwszym nawiasie przyjmuje wartość jeden tylko dla\(\displaystyle{ a=1}\), a w drugim tylko dla \(\displaystyle{ a=-1}\). Drugi przypadek odrzucamy ze względu na to iż mamy rozpatrywać to w zbiorze liczb naturalnych. Pierwszy natomiast odrzucamy z założenia. Widzimy więc że podana liczba jest iloczynem dwóch liczb z których każda jest różna od \(\displaystyle{ 1}\), zatem ta liczba jest złożona. cnd.
ODPOWIEDZ