Jaką resztę z dzielenia przez 15 może dawać liczba, która z dzielenia przez 3 daje resztę 2, a z dzielenia przez 5 daje resztę 1.
Są do tego odpowiedzi:
A-9 B-10 C-11 D-12
Dobra może być jedna, wszystkie lub żadna.
Chciałbym wiedzieć jak dojść do prawidłowej odpowiedzi (ładnie to rozpisując)
Wiem że:
\(\displaystyle{ x=3a+2\\
x=5b+1\\
x=15c+?}\)
Dalej nie umiem znaleźć żadnego logicznego rozwiązania.
Jaką resztę z dzielenia przez 15 może dawać liczba
Jaką resztę z dzielenia przez 15 może dawać liczba
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, o 19:58 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraj walecznych obrońców krzyża
- Pomógł: 3 razy
Jaką resztę z dzielenia przez 15 może dawać liczba
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2(mod3) \\ x \equiv 1(mod5) \end{cases}}\)
Teraz poczytaj o tym:
... o_resztach
Teraz poczytaj o tym:
... o_resztach