Uzasadnij nie używają kalkulatora, że:
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 sie 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Uzasadnij nie używają kalkulatora, że:
\(\displaystyle{ \sqrt{14}}\)\(\displaystyle{ +}\)\(\displaystyle{ \sqrt{15}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ \sqrt{13}}\)\(\displaystyle{ >}\)\(\displaystyle{ 4}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Uzasadnij nie używają kalkulatora, że:
\(\displaystyle{ \sqrt{14}+\sqrt{15}-\sqrt{13}>4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{14}+\sqrt{15}>4+\sqrt{13}}\)
Obie strony są dodatnie, więc możemy podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ 29+2\sqrt{210} > 29+8\sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{210} > 4\sqrt{13}}\)
Znowu do kwadratu:
\(\displaystyle{ 210 > 208}\)
Skoro otrzymaliśmy wyrażenie logiczne, teza postawiona na początku jest prawdziwa, cnd.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sqrt{14}+\sqrt{15}>4+\sqrt{13}}\)
Obie strony są dodatnie, więc możemy podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ 29+2\sqrt{210} > 29+8\sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{210} > 4\sqrt{13}}\)
Znowu do kwadratu:
\(\displaystyle{ 210 > 208}\)
Skoro otrzymaliśmy wyrażenie logiczne, teza postawiona na początku jest prawdziwa, cnd.
Pozdrawiam.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Uzasadnij nie używają kalkulatora, że:
Albo można tak:
chcemy pokazać \(\displaystyle{ \sqrt{14}-\sqrt{13}>\sqrt{16}-\sqrt{15}}\).
Czyli wystarczy nam aby funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x+1}-\sqrt{x}}\) była malejąca. A to jest prawda bo \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\sqrt{x+1}+\sqrt{x}}}\)
chcemy pokazać \(\displaystyle{ \sqrt{14}-\sqrt{13}>\sqrt{16}-\sqrt{15}}\).
Czyli wystarczy nam aby funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x+1}-\sqrt{x}}\) była malejąca. A to jest prawda bo \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\sqrt{x+1}+\sqrt{x}}}\)