1.
udowodnij ze
\(\displaystyle{ n \in N}\)
jezeli
\(\displaystyle{ n =\frac{1}{\sqrt{1}+ \sqrt{4}}+\frac{1}{ \sqrt{4}+ \sqrt{7}}+\frac{1}{ \sqrt{7}+ \sqrt{10}}+...+\frac{1}{ \sqrt{97}+ \sqrt{100}}}\)
2. zadanie
udowodnij ze
47 jest dzielnikiem \(\displaystyle{ 7^{n} \cdot 2^{3n} - 3^{2n}}\)
\(\displaystyle{ n \in N}\)
udowodnij ze n nalezy do N i podzielnosc
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
udowodnij ze n nalezy do N i podzielnosc
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, o 22:11 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
udowodnij ze n nalezy do N i podzielnosc
1.
Podpowiedź:
Pozbądź się niewymierności.
2.
Sam się siebie boję, ale chyba najszybciej będzie tutaj posłużyć się indukcją.
EDYCJA:
Ufff... Na szczęście nie:
\(\displaystyle{ 7^n 2^{3n}-3^{2n} = 7^n \cdot 8^n - 9^n = 56^n - 9^n = (56-9)(56^{n-1} + 56^{n-2} \cdot 9 + \ldots + 56 \cdot 9^{n-2} + 9^{n-1})}\)
Podpowiedź:
Pozbądź się niewymierności.
2.
Sam się siebie boję, ale chyba najszybciej będzie tutaj posłużyć się indukcją.
EDYCJA:
Ufff... Na szczęście nie:
\(\displaystyle{ 7^n 2^{3n}-3^{2n} = 7^n \cdot 8^n - 9^n = 56^n - 9^n = (56-9)(56^{n-1} + 56^{n-2} \cdot 9 + \ldots + 56 \cdot 9^{n-2} + 9^{n-1})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
udowodnij ze n nalezy do N i podzielnosc
rzeczywiście wystarczy usunac niewymiernosc.. troche sie przestraszylem jak zobaczylem te kropki pomiedzy ++ ;] indukcja... nigdy bym nie wpadł, chociaz wzor jest w tablicach. Dzieki ;]
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
udowodnij ze n nalezy do N i podzielnosc
2 - można skorzystać z tego, że jeśli wielomian F(x) ma współczynniki całkowite, to
\(\displaystyle{ x-y|F(x)-F(y)}\)
\(\displaystyle{ x-y|F(x)-F(y)}\)